Jérémie is buschauffeur, maar ziet zichzelf vooral als wetenschapper gespecialiseerd in sterrenkunde: na zijn licentiaat fysica en chemie behaalde hij ook een master in de chemie en astrofysica. Hij is gespecialiseerd in de sterrenkundige evolutie en in de kosmologie. Bovendien is hij geboeid door de exobiologie. Maar hoe is hij bij de MIVB terechtgekomen? We vroegen het hem.
Jérémie werkte jarenlang in de planetaria van Toulouse en nadien Lyon, en aan het Centre d’Animation Lyonnais over Astronomie, waar hij zijn didactische talenten ontwikkelde om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor jonge én minder jonge bezoekers.
Een overstap die in de sterren stond geschreven
“ In 2005 moest ik mijn carrière heroriënteren. In die tijd van zelfreflectie nam ik de bus om op reis te gaan naar Spanje. Ik zag wat het werk van buschauffeur inhield en viel voor de charme van dit beroep: mijn keuze was gemaakt, ik wou zelf ook buschauffeur worden!”
“Ik had zin om eens van horizon te veranderen, dus solliciteerde ik bij verschillende maatschappijen voor openbaar vervoer in diverse Europese steden – van Brussel tot Birmingham – en het was de MIVB die het meest positief reageerde op mijn kandidatuur“, zo vertelt Jérémie. Volgens hem is het leven als buschauffeur niet zo verschillend in beide steden, tenzij dan in de organisatie van het werk: “Waar het type van vervoer vrij gelijkaardig is – het betreft twee grote agglomeraties (net zoals het Brussels Gewest telt de metropool Lyon meer dan 1 miljoen inwoners) met oude wijken en heel wat files -, is het werkritme in de zuidelijke stad intenser. In Frankrijk wordt er minder gewerkt, want men hanteert er een 35-uren week, maar ook de pauzes zijn korter. Je stopt en vertrekt bijna onmiddellijk weer. Bij de MIVB is de werkorganisatie wat soepeler en er is meer ruimte voor rustpauzes.”
Toen hij in België belandde, ging Jérémie door op zijn elan en werd hij lid van astronomieclub ‘Latitude 5050’ in Sint-Pieters-Woluwe. Hij nam er deel aan de Nacht van de Vallende Sterren (in augustus) en de Sterrenkijkdag (in maart) door lezingen te geven en observaties van de zon en de sterren te verzorgen, enz.
Hoewel hij graag met het hoofd in de sterren zit, blijft Jérémie zeer geconcentreerd zodra hij achter het stuur van de bus kruipt. Ook als hij voorbij het Planetarium of de Sterrenwacht komt 🙂