Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Chauffeurs en fietsers draaien rollen om

Onze buschauffeurs kruipen tijdens hun opleiding voortaan in de huid van fietsers. Letterlijk, want ze nemen zelf plaats in het zadel! Het doel: meer wederzijds begrip en veiliger verkeer. In dit blogartikel lees je hoe dat werkt en geven we in 5 video’s ook een pak tips voor fietsers.

Een bus of tram kan voor fietsers heel intimiderend zijn, zeker wanneer die op korte afstand voorbijrijdt. Om dat zelf aan de lijve te ondervinden, moeten Brusselse buschauffeurs tijdens hun opleiding voortaan zelf plaatsnemen in het zadel, terwijl een bus kort langs hen scheert. De bedoeling is de chauffeurs te sensibiliseren om voldoende afstand te houden. Kijk hieronder de video om te zien hoe dat er aan toegaat (en lees verder onder de video).

Wederzijds begrip en veiligheid

Chauffeurs bewust maken door ze zelf te laten ervaren hoe het voelt wanneer een bus voorbijkomt is verre van het enige dat we doen. Om te zorgen voor meer wederzijds begrip en veiligheid werkt de MIVB sinds 2022 samen met de 3 fietsverenigingen die in Brussel actief zijn: de Fietsersbond, Pro Velo en GRACQ. Door ervaringen uit te wisselen en zelf in elkaars rol te kruipen, kunnen zowel de opleiders van fietsers als bestuurders alle mogelijke tips integreren in hun opleiding.

Een van de meest zichtbare resultaten van die uitwisseling zijn 5 videos die je op de sociale media van de MIVB kan terugvinden. In de video’s geven bestuurders tips aan fietsers en omgekeerd.

6 tips

  • Communiceer goed, vooral non-verbaal: maak oogcontact en gebruik handgebaren om duidelijk te maken wat je van plan bent
  • Volg de regels van het verkeersreglement
  • Hou voldoende afstand, zeker als bus- en trambestuurder. Dat vermijdt stress
  • Wees geduldig en kalm
  • Steek je de tramsporen over, dwars ze dan in een recht hoek en dus zeker niet te schuin om te vermijden dat je vastraakt
  • Stap van de fiets als je oversteekt

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous