Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Brussels 9 mooiste metrostations voor op je Instagram

Dankzij Instagram winnen sommige Brusselse metrostations aan populariteit! Ons metronet zit vol verborgen schatten voor fotografieliefhebbers. Met hun unieke architectuur, artistieke vormgeving en indrukwekkende details vormen onze metrostations het perfecte decor om een vleugje creativiteit toe te voegen aan je Instagramaccount. In dit artikel bekijken we de 9 mooiste Brusselse metrostations voor op je Instagram.

Te nieuwsgierig naar een bepaald station? Klik hieronder op één van de namen om meteen naar het station te gaan waarover je meer wil weten!

  1. Pannenhuis (metrolijn 6)
  2. Hankar (metrolijn 5)
  3. Weststation (metrolijnen 1,2,5 en 6)
  4. Schuman (metrolijnen 1 en 5)
  5. Alma (metrolijn 1)
  6. Bizet (metrolijn 5)
  7. Simonis (metrolijnen 2 en 6)
  8. Belgica (metrolijn 6)
  9. Beurs (metrolijn 3)

Pannenhuis

Het station Pannenhuis is het meest fotogenieke en bekendste station op Instagram. Het werd geopend op 6 oktober 1982. Het station werd ontworpen door architect Vincent Dehon van Structure (voorheen G3S). Het is kleurrijk en levendig en biedt veel fotografische mogelijkheden dankzij de ovale lijnen en de oranje roestvrijstalen cirkels en kegels. Dit station is favoriet bij Instagrammers, met zijn seventies look en de dakramen die het zijn atypische aanzicht geven. Het is vaak gebruikt voor professionele fotoshoots en was zelfs het decor voor een videoclip van de Belgische dj Henri PFR.

Hankar

Het station Hankar is beroemd om zijn gigantische fresco van Roger Somville. Hij schilderde het op de grote muur samen met 6 van zijn leerlingen. Het kunstwerk kent de typische stijl van Somville, die emotie noch overdaad schuwt. Met sterke lijnen, intense kleuren en een gewelddadige dynamiek plaatste hij talrijke scènes naast elkaar om een samenstelling van zijn eigen tijd te creëren. Dit adembenemende fresco is de ideale plek om levendige, dynamische beelden te creëren… Dat bewijst de video hieronder!

Weststation

Je zou dit station “het blauwe station” kunnen noemen. Als je een mooie foto wil maken in het Weststation, kan je vanop de metroperrons het werk van fotograaf-kunstenaar Stephan Vanfleteren bewonderen. Met “Mode in de metro” brengt hij de Brusselse mode tot leven in 13 foto’s van 3 meter hoog die op het perron hangen en worden verlicht door blauwe neonlichten. Er is ook een roltrap in het station die prachtige foto’s belooft. Volg de borden naar metro 2-6 om er te komen.

Schuman

Schuman is het hart van de Europese Unie in Brussel. Het eigentijdse ontwerp en de kosmopolitische sfeer maken het tot een iconische locatie voor internationale reizigers. Strakke lijnen, stalen structuren en Europese symbolen geven dit station een moderne, dynamische sfeer, perfect voor boeiende stadsfoto’s. Wat dit station uniek maakt is dat de trein boven de metro rijdt en je die in één beeld kan vatten.

schuman station metro

Alma

Dit station is een kunstwerk op zich en veel meer dan een eenvoudig betonnen bouwwerk. Passagiers hebben het gevoel alsof ze een bos binnengaan, met zijn zuilvormige bomen en open plekken. Het metrostation maakt deel uit van de site “La Mémé”, een gebouwencomplex van de hand van het Atelier Simone en Lucien Kroll. Het verwijst naar de studentenopstand van mei ’68 en is een eerbetoon aan Gaudi. De artistieke details maken dit station de perfecte plek voor creatieve foto’s.

alma station métro bruxelles

Bizet

Het is het werk “La Caracola” dat in het station Bizet tot de verbeelding spreekt. Dit werk is opgedragen aan de straatkinderen van Latijns-Amerika. De horizontale constructie van blauw geschilderde buizen over een hoogte van 3 meter stelt de vloer van een theater voor, in het midden waarvan een tweede, kleiner ’theater’ oprijst, verlicht en gemaakt van gekleurd plexiglas. Dankzij de toepassing van een vals perspectief in de metalen constructie, verschillende diepteregelingen en een ingenieuze suggestie van verdwijnlijnen in de kleine plexiglasconstructie, leiden alle krachtlijnen naar een enkel punt dat precies in het midden ligt. Dit station is een kleine verborgen schat die moet worden verkend en gefotografeerd.

metro station instagrammable stib

Simonis

Het station Simonis is een belangrijk trefpunt voor reizigers van de Brusselse metro. Ook hier moet je naar het perron voor een ongewoon kiekje. Daar ontdek je het werk van Berlinde de Bruyckere. Het bestaat uit veelkleurige cementtegels die op de muur zijn aangebracht. De ontwerpen van deze tegels vormen een repeterend patroon dat doet denken aan tegels, tapijten, dekens en behang. Vintage effect gegarandeerd!

simonis stations de métro instragrammables

Belgica

Je vindt een prachtige regenboog boven de ingang van station Belgica (door Camiel van Breedam). En als je op zoek bent naar een neutralere, minder kleurrijke foto, vind je beneden in het station een bewonderenswaardig honingraatplafond. Wist je trouwens dat het station Belgica genoemd is naar het schip waarmee de allereerste Belgische poolexpeditie in 1897 naar Antarctica vertrok? De “Poolfresco’s” van Thierry Verbeeck en Cédric Bourgaux, zichtbaar vanop het perron, vertellen de geschiedenis van de Belgische expedities onder leiding van Adrien de Gerlache naar de Zuidpool.

belgica instagram photo

Beurs

Het toekomstige metrostation Beurs, dat momenteel alleen trams ontvangt, ligt in het historische hart van Brussel. Het ligt onder het Beursplein, op een steenworp afstand van de Grote Markt en de Sint-Gorikshallen. De ingangen en de tussenverdieping van Beursstation hebben onlangs een complete renovatie ondergaan, waardoor het een prachtig station is om te fotograferen. Hier kun je het modern ogende “Bewegende Plafond” van Pol Bury bewonderen of Espace Qartier bezoeken, de eerste culturele ruimte gewijd aan kunst en hedendaagse cultuur in de metro.

bourse bruxelles

Voor ieder wat wils

Dit zijn volgens ons de 9 mooiste stations voor op je Instagram, maar er valt natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Brusselse metrostations bieden een verscheidenheid aan fascinerende achtergronden voor fotografieliefhebbers. Of je nu een moderne, retro of artistieke stijl verkiest, je vindt zeker een station dat aan je smaak voldoet.

Regels voor maken van beelden

Er zijn natuurlijk ook een aantal essentiële regels dit je moet kennen voordat je foto’s maakt op het MIVB-net.

Alle opnames en fotografie voor professionele of onderzoeksdoeleinden in metro- of premetrostations, aan haltes en in voertuigen van de MIVB moeten goedgekeurd worden door de MIVB. We maken een uitzondering als het gaat over beelden maken met een smartphone voor privédoeleinden (toeristen, reizigers, enz.).

Je vindt een meer gedetailleerde versie van onze regels over het maken van beelden en/of als je toestemming om beelden te maken wil aanvragen op onze website.

Vond je dit artikel leuk? Dan is dit misschien ook iets voor jou:

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous