Het leefmilieu ligt de MIVB niet alleen nauw aan het hart, maar staat ook centraal in haar opdracht en maatschappelijk engagement. Wist je dat de MIVB dagelijks dingen doet voor het klimaat? We vertellen je er alles over.
Om de drie jaar ondergaat de MIVB een audit om te controleren of haar activiteiten voldoen aan de ISO 14001-norm. Deze norm richt zich op het continu verbeteren van de milieuprestaties. Na die van 2017 en 2020 vond in 2023 een derde audit plaats. Deze audit bevestigde dat het milieubeheersysteem van de MIVB robuust en uniform is, zowel binnen de werkplaatsen, garages als verschillende vestigingen van het bedrijf, en dat de interne processen in overeenstemming zijn met deze norm.
Klimaatstrategie
De MIVB legde haar uitstootstrategie al in 2014 vast. Die zorgt voor een aantal inspanningen die op hun beurt helpen om de broeikasgasemissies tegen 2030 aanzienlijk te verlagen. Het gaat om verschillende projecten van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en verlaging van de ecologische voetafdruk.
Onze inspanningen concentreren zich op 3 assen: voertuigen, infrastructuur (gebouwen) en aankoopbeleid op vlak van elektriciteit.
Hybride en elektrische bussen
Dankzij de inzet van ongeveer 400 hybride en 37 elektrische voertuigen vanaf 2018 heeft de MIVB haar dieselverbruik en koolstofvoetafdruk al kunnen verminderen. Eind 2024 had de MIVB nog 408 dieselbussen. Ze zal die tussen 2025 en 2035 geleidelijk vervangen door elektrische bussen.
@stibmivb POV: onze stagiaire schrijft het script om onze nieuwe bus voor te stellen. 👀🚌 #bus #mercedes #ecitaro #brussel #mivb #openbaarvervoer ♬ The Real Slim Shady – Instrumental – Eminem
Tussen nu en 2026 kan je maar liefst 106 nieuwe elektrische bussen op het net verwachten. Ondertussen rijden de eerste 24 exemplaren van een bestelling van 70 gelede bussen van het type eCitaro op de lijnen 46, 53 en 89. De levering van 36 standaard eCitaro’s is gepland voor begin 2026.
Onze collega’s worden ook opgeleid in de specifieke kenmerken van elk voertuig om het brandstof- en elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken. Door enkele “ecodrive”-principes toe te passen, kunnen onze chauffeurs het verbruik met de helft verminderen. Daarnaast worden stelplaatsen en ateliers gerenoveerd of gebouwd volgens de strengste milieunormen.
Zonnepanelen
Voor al onze vestigingen hebben we 5.451 zonnepanelen panelen geplaatst, met een oppervlakte van 9.333 m2 en een jaarlijkse productie van 1.407 tot 1.539 MWh. De geproduceerde elektriciteit van onze zonnepanelen komt overeen met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 402 tot 440 Brusselse gezinnen. Deze duurzame energieproductie bespaart tussen 261 en 286 ton CO2 per jaar. Wist je trouwens dat wij al voor 100% gebruik van groene elektriciteit?
Earth hour
In 20 van de 69 Brusselse metro- en premetrostations worden elk jaar ter gelegenheid van Earth Hour de lichten gedimd. Dit initiatief van het WWF wil aandacht vestigen op de klimaatcrisis door de wereld een uur lang in duisternis te hullen. De symbolische actie bespaart ongeveer 470 kWh, wat overeenkomt met het maandelijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 1,6 Brusselse gezinnen.
We willen natuurlijk niet alleen symbolisch ons steentje bijdragen, maar ondernemen ook actie om het energieverbruik in stations te verminderen. Er wordt stelselmatig nieuwe energiezuinige LED-verlichting geplaatst in samenwerking met Brussel Mobiliteit. In 2024 kregen de stations Jacques Brel en Zuidstation deze nieuwe verlichting. In de loop van 2025 volgen de stations Delta, Ossegem en Park.
Op dit moment hebben slechts 11 stations nog geen LED-verlichting, 20 zijn al gedeeltelijk uitgerust en 38 zijn zo goed als volledig verlicht met LED-lampen. Doelstelling van het “relightning”-progamma is om 74% van de totale stationsoppervlakte te voorzien van LED-verlichting tegen 2027.
Een nieuw groen en lokaal energiecontract
Wie zich verplaatst met het openbaar vervoer stoot gemiddeld ongeveer vier keer minder CO2 uit dan wie zich met de eigen auto verplaatst. Dit is een belangrijk cijfer om in gedachten te houden, gezien de klimaat- en mobiliteitsuitdagingen waarmee de hoofdstad Brussel geconfronteerd wordt.
Er blijft wel voor tram- en metrotractie heel wat elektriciteit nodig. Om haar ecologische voetafdruk te verkleinen, gebruikt de MIVB al meer dan 10 jaar uitsluitend 100% gecertificeerde groene elektriciteit. In april 2023 besliste ze niet alleen te focussen op elektriciteit die groen is, maar die bovendien lokaal is, dankzij een contract met de Belgische energieleverancier Aspiravi. Deze onderneming baat verschillende windmolenparken in België uit. Dit contract met een looptijd van 5 jaar betreft de levering van 50 GWh/jaar, wat 20% dekt van het hoogspanningsverbruik van de MIVB.
Op deze manier diversifieert de MIVB haar energiebevoorrading voor hoogspanning en realiseert ze aanzienlijke besparingen door lokaal te verbruiken en buiten de elektriciteitsbeurzen om. Deze nieuwe overeenkomst moet de MIVB in staat stellen om 4 tot 7 miljoen euro te besparen over een periode van 5 jaar.
En nog vele andere projecten…
We blijven intussen onze strategie steeds bijschaven waaruit alleen nog maar meer projecten voortvloeien, zodat de wereld een stukje “schoner” blijft. Hier nog een greep uit andere initiatieven:
- Activiteitenverslag 2023
- Een nieuw dak voor onze trams: de Marconi-remise
- Onze eigen beddingen zorgen voor meer biodiversiteit
- Upcycling bij de MIVB, tussen design en nostalgie
- Water besparen? Uiteraard!
- Groen licht voor zachtere en ecologische rijstijl
Dankzij onze inspanningen kan de MIVB een belangrijke speler blijven op het vlak van duurzame mobiliteit in Brussel!