Upcycling bij de MIVB, tussen design en nostalgie

Je weet waarschijnlijk dat we onze oude oranje ontwaarders al een paar jaar recycleren tot design sleutelkastjes. Wel, we zetten nog een stapje verder! Deze keer hergebruiken we de stof die de zetels van onze oude bussen bekleedde. Lees verder en ontdek ook onze andere Upcycling-projecten.

Upcycling, wat is dat ?

Upcycling is het hergebruik van materiaal dat anders zou weggegooid worden, voor een nieuwe duurzame toepassing. "Met upcycling wordt bijvoorbeeld het hergebruik van versleten kledij, kapotte huishoudtoestellen en wegwerpmateriaal bedoeld voor toepassing in een nieuw functioneel product. (...) Men gaat ervan uit dat dit duurzamer is dan de klassieke energie-intensieve recycling waarbij afvalstromen weer tot hun oorspronkelijke grondstof herleid worden."

wikipedia

En dat is precies wat we deden toen we onze oranje ontwaarders uit dienst haalden. Je herinnert je waarschijnlijk dat je enkele collector's items kon winnen, nog voor we ze begonnen te recycleren (of beter upcyclen) tot sleutelkastjes, in samenwerking met maatwerkbedrijf Recy-K:

Er zijn binnenkort opnieuw oranje ontwaarders te koop in onze mivbstore.

Stof uit onze oude bussen

En het motief dat de zetels van onze oude bussen sierde, kan je dat nog voor de geest halen? De bussen met dit motief reden nog tot 31 december 2018 rond in Brussel, tot de invoering van de Low Emission Zone.

tissu bus stib
Deze stof bekleedde de zetels van onze bussen.

Heel wat Brusselaars kennen dit motief maar al te goed, maar het verdween dus van de ene dag op de andere. In ons atelier bleven wel nog enkele rollen van de stof staan. Over dat atelier hadden we het eerder al. Bij de MIVB herstellen en restaureren we namelijk zelf onze zetels van bus en tram. We bekleden ze dan met stof, leder of nepleder.

In plaats van de stof weg te gooien, dachten we na over een nieuwe en betere bestemming. Niet door te recycleren, maar te upcyclen.

Project Eureka : "Undercover"

Elk jaar, al 20 jaar lang, organiseert de MIVB een wedstrijd voor haar personeel, Eureka genaamd. Het doel is dat medewerkers zelf innoverende ideeën voorstellen. Zo kwam bijvoorbeeld Greenway tot stand, een project dat voor meer biodiversiteit op onze eigen trambeddingen moet zorgen.

Het is in het kader van Eureka dat verschillende collega's van de diensten logistiek, milieu en communicatie brainstormden over een nieuw leven voor deze stof. En toen dacht José, die bij de MIVB verantwoordelijk is voor de stock van meubelen, aan de stoelen die klaar stonden voor de vuilnisbak.

Hij kwam met het idee om zowel de stoelen als de stoffen een nieuwe bestemming te geven. De stoelen kregen een nieuwe bekleding met de stof van onze oude bussen en kregen zo een tweede leven.

Dit upcycling-project werd "Undercover" gedoopt.

Arbeider demonteert stoel.
Onze collega's demonteren de oude stoelen.
Arbeider bekleedt stoel.
Ze herbekleden het zitgedeelte en de rugleuning.
Arbeiders werken aan stoel.
En zetten de stoel terug in mekaar. (foto genomen voor coronacrisis)
Afgewerkte stoel.
Et voilà!

Op deze manier konden we een dertigtal stoelen hergebruiken, in plaats van nieuwe te moeten aankopen.

Het resultaat:

  • een tweede leven voor de stoffen èn stoelen
  • een motief dat de reizigers nog kennen en deel uitmaakt van het Brusselse patromonium blijft bestaan
  • kostenbesparing: we moeten geen nieuwe stoelen kopen en betalen geen kosten voor de verwerking van de oude stoelen
  • we hebben meteen nieuwe stoelen ter beschikking (nieuwe meubels bestellen neemt gemiddeld 4 maanden in beslag)
  • we kunnen de vele talenten en beroepen bij de MIVB nog eens in de kijker zetten

Verleden en toekomst...

Twee met vintage stof beklede stoelen.
Enkele "Undercover"-stoelen staan nu in het infopunt van Metro 3.
Beklede stoelen in infopunt Metro 3.
Ooit te zien in intussen verdwenen bussen, maar gereïncarneerd voor de toekomstige Metro 3.

Niet alleen stoelen!

We gebruik trouwens niet enkel "oude" stoffen. Als we bestaande stoelen opnieuw bekleden met (nep)leder, dan hebben we altijd wat overschotjes. Daarmee maken we stijlvolle houdertjes voor je MOBIB-kaart of een Traveler notebook. Je hebt dus een authentiek stukje bus of tram op zak.

We maken ook andere voorwerpen van op basis van herbruikbaar materiaal, zoals bijvoorbeeld een laptophoes of strandzak gemaakt van oude werfzeilen.

Het is trouwens een maatwerkbedrijf dat dit werk voor zijn rekening neemt, net zoals voor de omvorming van onze ontwaarders. We werken zo dus niet alleen aan onze duurzame en ecologische kant, maar ook aan de sociale.

Je vindt ons volledige gamma hier terug.