Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Een splinternieuw station in hartje Brussel

Na meer dan twee jaar intensieve renovatie wijden we op 7 februari 2019 station Beurs in. Het station beschikt nu over een beveiligde fietsparking, een fietspunt en een nieuwe kunstruimte “Qartier”.

Na 43 jaar verdiende Beurs een grondige renovatie en een reeks nieuwe diensten.

Beurs – Grote Markt

Het station krijgt op de perrons ook de toevoeging “Grote Markt”. Dat verhoogt niet alleen de herkenbaarheid voor de frequente reizigers, maar ook en vooral die voor de toeristen die onze hoofdstad bezoeken.

Nieuwe ingangen

De toegang tot het station werd verbeterd dankzij twee nieuwe hoofdingangen, bovenop de zes bestaande ingangen. Het station kreeg ook een grotere lift voor mensen met beperkte mobiliteit en fietsen. De liften verbinden de perrons op het niveau -2 met het niveau -1 en de straat.

Huwelijk tussen tram en fiets

Het premetrostation Beurs – Grote Markt zal ook een fietspunt en een bike wash hebben. De integratie van een specifiek fietspunt in het stadscentrum, dat zijn deuren opent midden maart, is een première voor Brussel. De fietsparking heeft 194 plaatsen die vrij toegankelijk zijn, 610 beveiligde plaatsen voor klassieke fietsen en 18 plaatsen voor cargofietsen.

Het is cycloparking.brussels dat de parking beheert.

Een duurzaam project

Duurzaamheid stond centraal tijdens de renovatie, door:

 • de integratie van de active modi, met specifieke ruimte voor de fiets;
 • gebruik van natuurlijke, duurzame materialen
 • plaatsing van verlichting van het type LED, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert
 • natuurlijke ventilatie en deuren die tocht verhinderen zorgen voor constantere temperatuur
 • gebruiks- en onderhoudsvriendelijke materialen
 • gebruik van de ruimte en nieuwe signalisatie die zorgt voor meer zichtbaarheid en duidelijkheid voor reizigers, bezoekers en fietsers

Een artistieke dimensie

Het station Beurs – Grote Markt telt twee mythische kunstwerken: één van Pol Bury (Moving ceiling-1976) en één van Paul Delvaux (Nos vieux trams bruxellois-1978). Ook zij werden gerestaureerd en komen beter tot hun recht dankzij aangepaste en originele verlichting. De kunstwerken helpen om de ondergrondse ruimte menselijker te maken. Dat gebeurt ook door integratie van nieuwe werken, zoals portretten van fietsers door fotografe An Van Gijsegem.

Ter gelegenheid van de renovatie van Beurs publiceren we een een nieuwe gids over Kunst in de metro. Het boek integreert alle nieuwe werken, net als diegene die werden gerestaureerd of verplaatst. Het is opgebouwd rond vier trajecten die uitnodigen tot een ontdekkingsreis.

Dankzij QR-codes die geleidelijk aan worden geïnstalleerd naast elk kunstwerk, kan het publiek meteen alle informatie terugvinden over het werk waar hij voor staat.

Op onze blog vind je een interactieve kaart die je langs alle kunst in de metro leidt.

De werf Beurs in cijfers

 • 15.000.000 euro renovatiebudget
 • 79 camera’s
 • 13 roltrappen
 • 95 km elektriciteitskabels
 • 22 maanden werf
 • Gemiddeld 20 arbeiders dagelijks op de werf

Foto’s

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous