Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Vlotte metro? Blokkeer de deuren niet!

Wist je dat de deuren van de metro blokkeren niet alleen aartsgevaarlijk is, maar ook een van de voornaamste oorzaken van vertragingen in de metro? Je speelt dus zelf een grote rol in een vlotte metro.

“Solidariteit van de reiziger”

Vaak nemen reizigers risico’s om nog snel andere mensen te kunnen laten opstappen en dat lijkt een goede daad. Maar een voertuig zo ophouden straft een hele metro of tram! Weinig solidair dus. Enkele minuten wachten op de volgende metro of tram vermijdt ongevallen en vertragingen.

Reizigers wachten op de metro. Niet omgekeerd.

Dit kan hard klinken, maar volg ons even. Als de metro in elk station zou moeten wachten op reizigers die nog vlug willen opstappen, dan zou hij nooit vertrekken! Je kan je dat makkelijk inbeelden in Centraal Station of Kunst-Wet waar heel veel reizigers op- en afstappen.

Eigenlijk mag een metro in elk station maar 16 seconden stilstaan.

  • 3 seconden om de deuren te openen
  • instappen/uitstappen
  • 3 seconden geluidssignaal
  • 3 seconden om de deuren te sluiten
  • 2 tot 3 seconden van controle voor vertrek

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn metro-of tramdeuren niet zoals de deuren van een lift, die bij de minste weerstand terug openen. De druk die de metro- en tramdeuren uitoefenen is groot. Ze kunnen verwondingen veroorzaken, om niet te spreken van de schade als het voertuig vertrekt terwijl er nog een voorwerp tussen de deuren zit. Wat op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan helemaal fout aflopen: niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere reizigers op het perron die kunnen geraakt worden door het geblokkeerde voorwerp!

deuren blokkeren = metr en reizigers ophouden

Respecteer het geluidssignaal

We krijgen vaak klachten van reizigers die zich afvragen waarom de metro niet op hen heeft gewacht. Dat is uiteraard onmogelijk voor onze bestuurders.

Heel wat reizigers die op het perron komen zetten het op een lopen om nog snel aan boord te gaan. Dat is uiteraard gevaarlijk en contraproductief voor iedereen. Dit gedrag zorgt voor blokkerende deuren en vertraging op de hele lijn.

Gevolgen voor het hele net

Een geblokkeerde deur betekent een metro die niet op tijd kan vertrekken. Dat zorgt voor vertraging die verder oploopt en een sneeuwbaleffect dat dreigt het volledige metronet te verstoren (meer lezen over vertragingen van je metro).

Door de deuren te blokkeren kan jij misschien je metro of tram halen, maar je neemt niet alleen enorme persoonlijke risico’s, je actie heeft ook gevolgen voor alle reizigers.

Kortom, respecteer het geluidssignaal dat de sluiting van de deuren aankondigt. Eens het weerklinkt, stap je niet meer op of af, ook niet door te sprinten 🙂

Samen laten we de metro vlot rijden.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous