Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Prehistorische ontdekking op werf Metro 3

Op de werf van Metro 3 zijn op de plaats van het toekomstige metrostation Toots Thielemans verschillende beenderen van prehistorische dieren ontdekt tijdens opgravingen van archeologen van urban.brussels. Een zeldzame gebeurtenis in Brussel, want de laatste vondst van prehistorische fauna dateert van 2018, toen in Schaarbeek een fragment van een mammoetslagtand werd gevonden.

Overblijfselen mammoet, edelhert en reuzenhert

Bij de opgravingen op de werf van Metro 3 vonden de archeologen een dijbeen van een mammoet, een fragment van een mammoetslagtand, een gewei van een edelhert en een onderkaak van een edelhert of megaloceros (een soort reuzenhert). De beenderen werden ontdekt op een diepte van ongeveer 8 à 9 meter in sedimentlagen die dateren uit de ijstijd, ongeveer 120.000 tot 11.700 jaar geleden. Verdere analyse is nodig om een preciezere datering te geven.

Ontwikkeling en voortzetting van opgravingen

Urban.Brussels zet zijn analyse voort en denkt al na over de manier waarop deze uitzonderlijke artefacten het best tot hun recht kunnen komen. Het doel is dan om deze vondsten te kunnen tentoonstellen aan het grote publiek. Er worden verschillende pistes verkend:

  • Installatie in de regionale collecties
  • Tijdelijke tentoonstelling over het thema prehistorie in de Sint-Gorikshallen
  • Uitgelenen aan het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen
  • Presentatie in een metrostation van de MIVB

Tegelijkertijd gaan de werken voor het station Toots Thielemans in dezelfde zone en op dezelfde diepte door tot maart 2024. Omwille van het archeologisch potentieel zal urban.brussels dit gebied uiteraard nauwlettend in de gaten houden om eventuele nieuwe botten te ontdekken.

Mammoet onder Zuidstation

Het is niet de eerste keer is dat er beenderen worden ontdekt tijdens werkzaamheden van de MIVB. In de jaren tachtig werden tijdens de opgravingen in het metrostation Zuidstation 30.000 jaar oude beenderen van prehistorische dieren ontdekt.

Het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen stemde ermee in om de beenderen aan de MIVB uit te lenen. De beenderen worden sinds 1988 in een glazen vitrinekast tentoongesteld. Die werd in 2017 vernieuwd en aangekleed en kreeg een speciale belichting.

tentoonstelling van mammoetbeenderen bij de MIVB

Werf Metro 3

Wil je meer weten over de werf van Metro 3. Surf naar de website of bekijken een hele reeks videos op het YouTube-kanaal.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous