Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Spoorlopers Brusselse metro zorgen voor uren tijdverlies [INFOGRAFIEK]

We kunnen het niet genoeg zeggen: kom voor je eigen veiligheid nooit op de sporen. Onze ploegen moeten bijna elke dag tussenkomen in de metro omdat iemand zich op de sporen bevindt. Dat is niet alleen levensgevaarlijk, maar het legt ook de metro stil en kost duizenden reizigers zo kostbare minuten. In 2021 verloren reizigers in totaal maar liefst 4.286 minuten of even veel tijd nodig om alle 6 seizoenen van Game of Thrones na mekaar te bekijken! Speel dus geen ridder of mis en kom nooit op de sporen!

Incidenten in de Brusselse metro

Elke dag vallen verschillende voorwerpen op de sporen. Je zou kunnen proberen om die vlug zelf terug te halen. Maar zo breng je je eigen leven in gevaar. Een metro kan op elk moment komen aanrijden en die zie je vaak pas te laat. Een metro van meer dan 100 ton kan niet zomaar ineens stoppen. Eens op de sporen is het heel moeilijk om terug op het veel hoger gelegen perron te kruipen.

Naast de sporen ligt bovendien de zogenaamde derde rail, waarvan de metro de stroom neemt om te kunnen rijden. Die rail staat onder een spanning van 900 Volt. Wie dit derde spoor aanraakt, riskeert een dodelijke electrocutie.

de derde rail
De derde rail.

Wat als je iets op de sporen laat vallen?

Het is verleidelijk er “vlug” zelf achter te gaan. Maar de voornaamste regel blijft om nooit zelf op de sporen te gaan. Als je iets hebt laten vallen, laat dat dan weten aan een MIVB-medewerker. Vind je niet meteen iemand van de MIVB? Maak dan gebruik van de infopalen (rode “SOS”-telefoons) aan het einde van elk perron. Je komt dan rechtstreeks in contact met de dispatching, die zo snel mogelijk iemand ter plaatse stuurt. Een medewerker zal de zone beveiligen, het verkeer onderbreken en je voorwerp in alle veiligheid ophalen.

Denk aan je veiligheid!

Als je met metro of premetro reist, denk dan aan een aantal simpele vuistregels: wees aandachtig dat je niets laat vallen bij het op- en afstappen, sta niet aan de rand van het perron, buig er ook niet over en blijf altijd achter de gele lijn.

In 2021 telden we 24 interventies per maand voor mensen op de sporen. Deze cijfers stijgen helaas verder. Bekijk het zelf in onze infografiek.

infografiek over spoorlopers

Samengevat: kom voor je eigen veiligheid nooit op de sporen!

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous