Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

9 tips om vlotter te reizen met het openbaar vervoer in Brussel

Als je al even op ons net reist, heb je vast je eigen gewoontes ontwikkeld. Of beter gezegd, ongewone tips om je reis te optimaliseren. Zoals precies weten waar de metro zal stoppen en welke deur open zal gaan dichtbij de roltrappen. In deze blogpost verzamelen we onze beste tips om vlotter te reizen met de MIVB.

Onze tips voor een vlotte reis:

… in de metro

 • Stap op de eerste of de laatste wagon van de metro. Vaak zijn op deze twee plaatsen veel minder mensen aanwezig dan in de middenste stellen. Anticipeer op de aankomst van de metro en wacht op het einde of begin van het perron.
  Wil je afstappen? Zet je dan al voor aankomst op je bestemming, bijvoorbeeld in het vorige station, aan de deur waar je wil afstappen. Vooral nuttig wanneer er veel volk op de metro zit, want je hoeft niet last minute beginnen te wringen richting deur. Dit geldt trouwens ook gewoon voor bus en tram.
 • Check de beschikbaarheid van onze liften op onze website. We houden er de werking van onze liften up-to-date. Zo sta je nooit voor een onaangename verrassing.
 • Wacht op de volgende metro op drukke momenten. Je kan in het station op de informatieborden zien wanneer de volgende metro aankomt. In veel gevallen moet je maar een paar minuten wachten en krijg je daarbij een minder volle metro, meer plaats en dus meer comfort. Je kan ook op voorhand de drukte op ons net controleren via de website.
bus tram metro astuce insolites pour optimiser son voyage stib

… met de tram of bus

 • Wees op tijd voor de bus en zet je bij het haltebord op het perron. Op die manier ben je de eerste die in de bus stapt!
 • Ben je snel wagenziek? Wanneer je in de bus op de stoel vlak achter de chauffeur zit, voel je de minste busturbulentie.
 • Ook handig om weten: je mag jouw fiets meenemen op metro en tram (behalve op de oude PCC-trams, zonder lage vloer), elke dag van het jaar, behalve tijdens de spitsuren (van maandag tot vrijdag, van 7.00 tot 9.00 uur en van 16.00 tot 18.30 uur). Opgelet, je fiets mag niet mee op de bus, want daar is te weinig plaats.

… met jouw MOBIB-kaart

 • Neem op voorhand jouw MOBIB-kaart bij de hand of stop ze in een zijzakje van jouw tas of rugzak. Zo scan je gewoon met jouw tas of rugzak en win je ongetwijfeld tijd!
 • Draai je even om voor je jouw MOBIB-kaart valideert wanneer iemand aanstalten maakt om mee te glippen zonder betalen. Je kan doen alsof je bezig bent met je telefoon of iets vergeten bent in je tas of rugzak. Je stuurt mogelijk een fraudeur wandelen en vermijdt dat je daar zelf over gefrustreerd raakt.
 • Twijfel je over de einddatum van jouw abonnement of hoeveel ritten je nog over hebt? Druk op het validatietoestel op het “i” symbool en scan je kaart. Het scherm toont jou alle gegevens op jouw kaart, zoals je volledige naam, de geldigheidsdatum voor abonnementen en resterende ritten.
valideur mobib stib

Nog meer tips?

Er zijn natuurlijk nog heel wat tips die jou handig van pas kunnen komen op het openbaar vervoer in Brussel.

Zo kan je bijvoorbeeld:

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous