Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Voortaan ook valideren wanneer je de metro verlaat !

Binnen enkele dagen zal je je MOBIB-kaart ook  moeten valideren bij het verlaten van de metro, net zoals dat al langer het geval is in 13 premetrostations. We leggen je het hoe en waarom uit van de “check-out”.

Sinds 2010 installeren we toegangspoortjes in de metro en premetro. Deze poortjes beveiligen onze stations: enkel mensen die er echt moeten zijn, namelijk reizigers, komen zo in het betalende deel. Vanaf 19 november zal je nu ook je MOBIB-kaart moeten valideren wanneer je het station verlaat. Dit moet de veiligheid ten goede komen, het aantal zwartrijders verminderen en ons betere data opleveren waarmee we ons net beter kunnen afstemmen op de echte noden.

Volgende week zal je al in zeven stations moeten uitchecken met je MOBIB-kaart. De week nadien komen daar nog eens acht stations bij. Op termijn zal dat in alle metrostations het geval zijn.

Strijd tegen zwartrijden

Op dit moment kan je op bepaalde plaatsen nog zonder valideren een tram nemen en overstappen op de metro. Met de invoering van de check-out op het hele net kan dat niet meer, wat helpt in de strijd tegen zwartrijden. Door zwartrijden verliest de MIVB jaarlijks miljoenen euro, die we zouden kunnen gebruiken voor de verbetering van onze dienstverlening.

We hebben gemerkt dat het aantal zwartrijders hoger ligt op ons bovengronds net, dan in de metro en de premetro waar we toegangspoortjes hebben. We hebben dus goede hoop dat de verplichte check-out mee zal helpen om fraude nog beter te bestrijden.

Ik valideer, dus ik besta.

Abonnement of niet, je moet je MOBIB-kaart bij elke rit of overstap valideren. Dankzij de gegevens die we zo verzamelen, krijgen we meer informatie over de drukte op onze lijnen, wat ons toelaat om ons net beter af te stemmen op de noden van onze reizigers. Begin september verhoogden we dankzij deze anonieme gegevens nog gericht de frequentie van onze metro, tramlijnen 81 en 82 en buslijnen 21, 36, 46, 50, 75 en 89.

Vorig jaar wierven we Pablo Andres aan als High Responsible Chief International Security. Hij legde uit waarom het zo belangrijk is te valideren.

Een campagne om files te vermijden

In de stations waar de check-out wordt ingevoerd, hebben we stickers op de vloer gekleefd. Ze verwittigen iedereen dat de check-out er is en vermijden dat er files ontstaan wegens verraste reizigers. Tijdens de eerste dagen zijn er ook extra medewerkers ter plaatse om te helpen en te informeren.

De uitrol van de check-out gebeurt progressief vanaf 19 november 2019.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous