Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Energiebesparende en toch sterkere verlichting in al onze metrostellen

Je hebt het misschien nog niet op gemerkt, maar we hebben de verlichting van onze metrostellen enkele maanden geleden veranderd. De nieuwe verlichting biedt meer comfort aan de reizigers en betekent ook een serieuze besparing. Zo bieden we zo nóg ecologischer vervoer aan!

Energiebesparende verlichting

Tijdens een meting in onze “Boa” metrostellen stelde ons technisch team vast dat de TL-lampen erg veel energie verbruiken en geen erg lange levensduur hebben. De objectieven van lichtsterkte werden ook niet behaald voor een deel van de verlichting (lichtsterkte wordt uitgedrukt in “lux”, en het objectief was 400 lux). Onze technici bestudeerden en vergeleken vervolgens andere soorten verlichting. Uiteindelijk kozen ze voor LED-technologie: deze verlichting oogt natuurlijk en is veel helderder terwijl ze maar de helft verbruikt van TL-lampen. De LED-verlichting zal bovendien ook geen tekenen van veroudering vertonen.

Het was trouwens ditzelfde technisch team dat met het idee van de 3D-printer op de proppen kwam (lees het hier na).

Na deze ervaring is uiteraard beslist om ook onze oudste metro’s uit te rusten met ledverlichting. In juli 2019 zijn al 90% van onze oudste metro’s van ledverlichting voorzien.

Een optimaal resultaat

De verlichting in onze “boa”-metrostellen is op amper 21 dagen vernieuwd. Alle nieuwe metingen tonen aan dat we de vereiste lichtsterkte ruimschoots behalen, met een gemiddelde van 768 lux. Deze verlichting is uniform en veel homogener dan de oude lampen, én het licht is warmer en leunt dichter aan tegen natuurlijk daglicht.

 

Een post van M.N (@aime.haine) op 07/04/2017 om

Investeren om te kunnen besparen op langere termijn

LED-verlichting is duurder in aankoop, maar het verbruik ligt maar half zo hoog als bij TL-lampen. Door de binnenverlichting van de “boa’s” te vernieuwen, besparen we jaarlijks 267.000 kWh, wat overeenkomt met een besparing van €20.000 per jaar aan elektriciteit. En dan houden we nog geen rekening met de levensduur van de verlichting: LED-verlichting gaat doorgaans 7 jaar mee, terwijl de oude verlichting gemiddeld maar 2,7 jaar werkt. Zo besparen we tegelijkertijd aan mankracht om de verlichting te vernieuwen, en hoeft de metro ook minder uit roulatie te worden genomen.

Veel mooie resultaten dus voor een eerder kleine ingreep 🙂

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous