Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

6 goede redenen om buschauffeur te worden

We krijgen wel vaker de vraag: “Wat moet je doen om buschauffeur te worden in Brussel?” We leggen het uit met de hulp van onze collega buschauffeurs Aurélie en Jaouad. En we geven je 6 goede redenen waarom buschauffeur worden bij de MIVB iets voor jou is.

Buschauffeur worden bij de MIVB

Jaouad werkt sinds 2015 bij ons, Aurélie sinds 2018. Geen van beiden had ooit met een bus gereden voor ze solliciteerden bij het Brussels openbaar vervoer.

Voordat ik buschauffeur werd, werkte ik op de luchthaven van Zaventem. Ik had daar met best wel grote machines gereden, maar nog nooit met een bus. Daarvoor leerde ik alles bij de MIVB,” vertelt Jaouad.

Ik had alleen maar een autorijbewijs. Na een anderhalve maand betaalde opleiding heb ik mijn rijbewijs D gehaald dankzij de MIVB,” legt Aurélie uit.

Daarmee geven we meteen het antwoord op een prangende vraag die jij misschien hebt: moet je een rijbewijs D hebben? Neen! Je moet wel minstens 21 jaar oud zijn en de volgende drie dingen op zak hebben: een diploma secundaire school, een rijbewijs B en een bewijs van vakbekwaamheid. Geen nood, dat laatste kan je ook gewoon bij ons halen.

Al de rest, zowel theorie als praktijk, leer je van A tot Z bij de MIVB. Aurélie en Jaouad zijn het erover eens: “Niet alleen de praktijk, maar ook het theoretische gedeelte is belangrijk. We hebben thuis toch wel wat moeten studeren tijdens onze opleiding.”

De wegcode, bandenwissels, het mechanische deel van de bus, administratie, … Je krijgt dat allemaal mee dankzij onze opleiders. Maar je moet zelf ook moed en motivatie aan de dag leggen om thuis voor heel even terug student te worden.

Na anderhalve maand betaalde opleiding haalde ik mijn rijbewijs D.

Aurélie

Eénmaal aangenomen krijg je een opleiding van in totaal 50 dagen: 15 dagen taallessen en 35 dagen praktische- en theoretische cursus zowel over hoe je met een bus moet rijden als hoe je met reizigers omgaat. Wanneer je je rijbewijs D en vakbekwaamheid behaalt, gaat één van onze opleider met jou 14 dagen lang rijden op het net.

6 goede redenen om buschauffeur te worden

Maar waarom zou je dan buschauffeur moeten worden bij de MIVB? We hebben voor jou een aantal goede redenen:

  1. Je kent geen routine: elke dag is anders. Dankzij de uiteenlopende routes, de diversiteit aan passagiers die je vervoert en de wisselende dienstregeling staat het beroep van chauffeur gelijk met alles behalve “routine”.
  2. Je bent autonoom: zoals Jaouad en Aurélie al zeiden, een chauffeur is baas over zijn bus. Een deeltje vrijheid en verantwoordelijkheid dat onze collega’s appreciëren.
  3. Je hebt doorgroeimogelijkheden: bij de MIVB is er altijd de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en door te groeien. Neem nu bijvoorbeeld het verhaal van Mourad, die een mooi parcours heeft afgelegd bij de MIVB!
  4. Je helpt het klimaat: door te werken bij de MIVB, help je aan de mobiliteit in Brussel. Een mobiliteit die steeds groener wordt, zoals onze hybride-, elektrische en waterstofbussen. Openbaar vervoer is een cruciaal deel van de strijd tegen de opwarming van het klimaat.
  5. Je voelt je nuttig: buschauffeur zijn is ook mensen helpen. Je helpt mensen dagelijks naar hun familie, het werk of hun eerste date. Brusselaars en pendelaars rekenen elke dag op jou.
  6. Je krijgt goede voorwaarden bij een stabiele werkgever: je hebt meteen basisloon van 2.400 euro bruto, premies en een pak extralegale voordelen: maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, 35 dagen vakantie per jaar, kosteloos abonnement (ook voor echtgenoot en kinderen), 75% korting op woon-werkabonnement bij de NMBS, aanvullende kinderbijslag, enz.

conduire bus chauffeur stib

Werken bij de MIVB

Er zijn dus heel wat voordelen om bij de MIVB te werken. In ons blogartikel “Waarom je nu moet solliciteren bij de MIVB” lees je nog een dik pak aan voordelen. We vroegen het daarbovenop nog eens aan onze collega’s Jaouad en Aurélie.

Ik hou van rijden met de bus.
Ik krijg alle vrijheid en kan verantwoordelijkheid nemen.

Jaouad

Ik ben heel blij dat ik bij de MIVB werk. Een paar van mijn vrienden die ik voorstelde om te solliciteren zijn nu ook buschauffeur. Los van de salarisvoorwaarden en de stabiliteit van de job, ben ik zeer onafhankelijk in mijn werk en dat vind ik nu net leuk. Ik hou van rijden met de bus. Ik heb de vrijheid om mijn bus te beheren en ik kan verantwoordelijkheid nemen terwijl ik bijdraag tot de organisatie van het werk,” legt Jaouad uit.

Met een bus rijden is natuurlijk het leukste gedeelte“, zegt Aurélie. “En ik ben het eens met mijn collega: als ik met de bus rijd, doe ik dat zelfstandig. Wat het uurrooster betreft… Ook al is het in het begin een beetje moeilijk, je vindt snel het juiste ritme. Mijn collega’s weten dat ik het liefst ’s morgens werk en we proberen dan altijd te regelen dat ik de ochtenden heb. Er is echt een goede sfeer. En ik ben blij om onze reizigers te helpen,” voegt ze eraan toe.

Aurélie en Jaouad houden beiden goede herinneringen over aan hun opleiding als buschauffeur. “We zijn echt goed opgeleid en ontvangen bij de MIVB. Ik ben erg blij met mijn huidige positie maar wie weet, en waarom niet, groei ik ooit ook door,” vertelt Aurélie, die al vier jaar met de bus rijdt.

Als je net als Jaouad en Aurélie graag rijdt, geduldig bent en van verantwoordelijkheid houdt, dan is een job als buschauffeur je misschien wel op het lijf geschreven? De MIVB leert je alles wat je moet weten om een bus te besturen. We hebben zo een opleiding trouwens al eens uitgetest voor jou!

Nog eens alles op een rijtje

Mocht je jezelf verloren zijn tijdens het lezen van deze blogpost, dan zetten we hier de voornaamste dingen nog eens op een rijtje. Wat zijn de vereisten om te solliciteren voor een baan als buschauffeur?

  • minimum 21 jaar oud zijn (er is geen maximum leeftijd)
  • een diploma secundaire school op zak hebben
  • een basiskennis hebben van het Frans
  • over een rijbewijs B beschikken

Waag je kans en solliciteer voor de job van buschauffeur bij de MIVB.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous