Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Water besparen? Uiteraard!

Door je met het Brussels openbaar vervoer te verplaatsen in plaats van je auto, help je de natuur een handje. Maar wist je dat de MIVB zelf ook heel wat inspanningen doet? Vandaag vertellen we je meer over ons duurzaam waterbeheer. En dan vooral hoe wij water hergebruiken en verspilling vermijden.

Door het openbaar vervoer te nemen in Brussel besparen we samen 200.000 ton CO² per jaar. Als je bus, tram of metro neemt help je dus mee strijden tegen de opwarming van het klimaat.

Maar welke ecologische inspanningen doet we zelf? Want de MIVB dat is meer dan alleen een vloot bussen, trams, metro’s. Het Brussels openbaar vervoer dat zijn ook meer dan 9.500 collega’s die voertuigen besturen, in verschillende stelplaatsen of op kantoor werken.

Dat onze elektriciteit 100% groen is, wist je al. Wat je misschien niet wist, is dat één van onze milieudoelstellingen is ons waterverbruik maximaal te laten dalen.

Hergebruik regenwater

We hebben een tiental installaties om regenwater op te vangen. Daarmee maken we vooral onze voertuigen schoon. Hierdoor besparen we 70 procent van water dat we gebruiken om voertuigen te wassen. Dit systeem is de norm voor nieuwe installaties (zoals bijvoorbeeld de stelplaats Marconi), waar trouwens ook het sanitair is aangesloten op het regenwater.

Waakzame collega’s

Een ander belangrijk punt: we sensibiliseren onze collega’s om aandachtig te zijn voor eventuele lekken in onze installaties. We vragen hen om elk lek meteen te melden. Zo kan dat snel hersteld worden en vermijden we verspilling.

Onze medewerkers detecteren natuurlijk niet alle lekken. Daarom zijn alle nieuwe gebouwen voorzien van slimme tellers waarbij het verbruik van op afstand en automatisch gemonitord kan worden. Een abnormaal verbruik zal via een alarm opgemerkt worden. Zo kan ook hier een eventueel lek snel hersteld worden. Deze tellers zullen geleidelijk aan in bestaande gebouwen geïnstalleerd worden.

“Open Source” project op onze werven

We nemen daarnaast ook deel aan OpenSource.Brussels, een pilootproject waarbij het grondwater van werven te Brussel gerecupereerd wordt. In plaats van het water in de riolering te laten lopen, is het de bedoeling van het Open Source-project om dit water te hergebruiken en er tankwagens mee te vullen. Zo kan het grondwater elders nuttig gebruikt worden.

De MIVB testte het hergebruik van dit water om er tramsporen mee schoon te maken. Dat leverde uitstekende resultaten op. De piloot vond plaats op de werf aan Tour&Taxis. In één dag konden maar liefst 15 tankwagens van verschillende openbare diensten gevuld worden met grondwater van de werf. Op amper drie uur tijd werd 75 kubieke meter water opgeslagen en hergebruikt om straten of tramsporen schoon te maken.

Een klein gebaar dat, wanneer we het op meerdere plaatsen gaan toepassen, veel waardevol water kan uitsparen.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous