Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Wildparkeren in Brussel : de gevolgen voor het openbaar vervoer

Elk jaar blokkeren honderden auto’s onze voertuigen op het net. Door onzorgvuldig, dubbel of zelfs gewoon wild te parkeren verliezen onze trams en bussen kostbare minuten. Dat zorgt voor vervelende vertragingen en dus tijdverlies voor jou.

Honderden mensen geblokkeerd

Of het nu op de stoep, in de voetgangerszone of op openbare pleinen is, automobilisten durven regelmatig fout te parkeren. Parkeerplaatsen in Brussel zijn schaars en dat speelt ongetwijfeld mee. Wie heeft nog nooit dubbel geparkeerd om “even een boodschapje te doen” of “iemand vlug op te pikken”?

Jammer genoeg brengt fout parkeren in sommige gevallen onze voertuigen in de problemen. De straten van Brussel zijn relatief smal, en wanneer een auto bijvoorbeeld verkeerd of te dicht bij de tramsporen staat geparkeerd, zijn de gevolgen rampzalig voor het Brusselse openbaar vervoer. Het hoeft soms maar enkele centimeters te zijn, maar gezien een tram op sporen staat en dus niet kan uitwijken, is dat voldoende om hem te blokkeren.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor onze bussen! Een slecht geparkeerde auto op de hoek van de straat kan verhinderen dat een buschauffeur zijn manoeuvre goed uitvoert. Naast de minuten die verloren gaan, onze collega’s op de dispatching die in actie schieten, de politie en de takeldiensten die aanrukken , er ook nog eens honderden passagiers vastzitten in ons voertuig… en te laat op hun bestemming aankomen!

Een vertraging van slechts enkele minuten veroorzaakt zo een kettingreactie over de hele lijn, met een “trein van voertuigen” tot gevolg, zoals we in dit artikel uitleggen.

Wildparkeren in een infografiek

Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, hebben we een infografiek gemaakt om het effect van wildparkeren op ons net te tonen. Voor de blokkering van een MIVB-tram gedurende 30 minuten krijgt de overtreder een boete tot 361 euro. De straat in Brussel die het meest getroffen is? De Morisstraat in Sint-Gillis!

Zelf met de wagen op stap in Brussel? Wees hoffelijk en denk aan de gevolgen!

impact wildparkeren infografiek
Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous